Beveiligingscamera mag op straat gericht worden

Winkeliers mogen camera's op de openbare weg richten om hun bedrijf beter te beveiligen tegen overvallers. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd.

Eind januari meldde minister Guusje ter Horst dat ze cameratoezicht buiten winkels mogelijk wilde maken. Naar nu blijkt is daar geen wetswijziging voor nodig. Volgens Ter Horsts woordvoerder wordt de wet ruimer geïnterpreteerd en mogen winkeliers camera's nu al op de stoep voor hun winkel richten.

Tot dusver mochten ondernemers alleen opnamen maken in de winkel. De stoep of de ruimte rondom het pand moest, in verband met privacyoverwegingen, buiten beeld blijven. Het nadeel daarvan is dat overvallers alleen worden gefilmd als ze eenmaal binnen zijn. Meestal hebben ze dan al een bivakmuts over hun hoofd getrokken.

Winkeliers mogen nu, indien noodzakelijk, van de minister ook camera's ophangen buiten de winkel. Bijvoorbeeld om een steegje naast de zaak of de gevel van het pand in de gaten te houden. "Wat precies is toegestaan, verschilt van geval tot geval", aldus een woordvoerder van het ministerie.

De belangrijkste voorwaarde is dat de camera's alleen worden gebruikt ter beveiliging van de zaak. "Ondernemers moeten er wel goed over hebben nagedacht en niet zomaar overal in de straten rond de winkel camera's ophangen. En ze moeten een goed verhaal hebben waarom die camera's noodzakelijk zijn."

Binnenlandse Zaken zal ondernemers binnenkort duidelijk maken wat wel en niet is toegestaan. Mark van der Horst, voorzitter van ondernemersorganisatie MKB Amsterdam, is blij dat ondernemers nu eindelijk ook opnamen mogen maken van de straat voor hun winkel. "Veel ondernemers zullen hun camera's nu snel op de straat richten of er camera's bij kopen."

Problemen met de privacywetgeving verwacht het ministerie niet. "Als burgers vinden dat ze door de camera's in hun bewegingsvrijheid worden beperkt, staat het ze vrij naar de rechter te stappen", zegt de woordvoerder.

(bron: Nederlands Dagblad)